Bardzo dobry codzienny chlebek o niecodziennym aromacie.
Pieczona w nim suszona cebulka powoduje gwałtowny wzrost łaknienia u wszystkich domowników długo przed wyjęciem go z pieca.
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka czubata soli
1/2 łyżeczki cukru
około 200 ml wody lub zsiadłego mleka
7 g drożdży liofilizowanych
2 garście siemienia lnianego
2 garście pestek słonecznika
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki suszonej cebulki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Przesiać mąkę, dodać sypkie składniki.
Wymieszać. Dodać wodę, wyrobić. Dodawać oliwę jeszcze chwilę wyrabiając.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zależnie od mąki, temperatury otoczenia trwać to może 30 minut do 1 godziny.
W tym czasie nagrzałam piekarnik z wstawionym żeliwnym garnkiem (ok 20 minut).
Następnie delikatnie wrzuciłam chlebek. Piekłam go pod przykryciem 30 minut, dopiekałam bez przykrycia do złotej skórki kolejne 20 .
Przepysznie smakował z sałatką z rukoli, fetą, oliwkami.
Polecam!
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz