piątek, 9 listopada 2012

Chlebek żytni na zakwasie.





Przepyszny, zwyczajny, codzienny chlebek żytni.

Składniki:

3 szklanki mąki żytniej 720
1 szklanka wody
1 łyżeczka soli
po 2 garście pestek słonecznika i siemienia lnianego
3 łyżki zakwasu żytniego

Wykonanie:

Najpierw przygotować foremkę. Wystarczy mała keksówka.




Wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce.




Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch mokrą dłonią.



Przykryć ściereczką lub zakręcić folią. Odstawić na 12 godzin.




Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika.


Piec w 220 stopniach ok 40 minut lub do wypieczonej skórki.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...