piątek, 16 listopada 2012

Chleb z czerwonym pieprzem.




Całe ziarna czerwonego pieprzu nadają bardzo ostry smak. Jest to chlebek dla odważnych.
Aromat wiejskiego chlebka z zaskakującą nutą. Mi bardzo smakuje.
Kapitalny z masłem i plastrem pomidora .

Kiedy powiedziałam dzieciom co to jest - głównym ich zajęciem było wydłubywanie ziarenek.


JEŚLI NIE MASZ PEWNOŚCI: NIE PIECZ GO !


Składniki:

1,5 kubeczka mąki do przesiewania z Ikea = jakieś 500 g
1 łyżeczkę soli
1/2 łyżeczki cukru
1 opakowanie 7 g drożdży instant
około 1 szklanki wody
1 łyżka pieprzu czerwonego
2 łyżki oliwy aromatyzowanej z nadziewanych papryczek, suszonych pomidorów w zalewie lub oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wymieszać składniki, wyrobić.


Dodać oliwę. Wyrobić. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Piec w garnku żeliwnym lub foremce w 220 stopniach do złotej skórki.




SMACZNEGO !!!     ;)))


Potrawy rozgrzewające

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...