wtorek, 27 listopada 2012

Paluchy z sezamem, lnem i solą.


Paluchy do podgryzania.  Suche na zewnątrz, miękkie w środku. Nie chłoną wilgoci z powietrza. Pozostają chrupkie dużo dłużej od drożdżowych.

Składniki:

500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
3 łyżki sezamu
2 łyżki nasion lnu
2 łyżeczki soli
1 mały kubeczek śmietany (w wersji wegańskiej wody i 2 łyżki oliwy z oliwek)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
trochę zsiadłego mleka lub wody

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto w taki sposób, żeby było pulchne ale spójne. Napisałam "trochę", ponieważ ilość płynu jest zależna od rodzaju mąki i śmietany.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na placek grubości 0,3 - 0,5 cm.
Nożem do pizzy tniemy na paski


i zwijamy...





Piekłam w 200 stopniach straaasznie długo - prawie godzinę do złotego kolorku.












 Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...