piątek, 9 listopada 2012

Chlebek pszenny na zakwasie.


Chlebek pszenny na zakwasie pszennym.
Zakwas pszenny wyhodowałam dokarmiając zakwas żytni mąką pszenną.

Chlebek upieczony metodą opisaną w poście o chlebku wiejskim.
Cudowna, chrupka skórka. Środek na zdecydowanie dla mnie przyjemniejszy aromat niż w przypadku chlebów pieczonych na drożdżach. Bałam się czy wystrzeli w górę czy zostanie klapciasty. Udał się przepysznie!

Składniki:

500 g mąki pszennej 750
1 łyżeczkę soli
1 szklankę wody
3 łyżki zakwasu pszennego

Wymieszane łyżką w misce. Odstawione na ok 18 godzin. Wrzucone do nagrzanego garnka żeliwnego. I tyle.

Zjedzone do wieczora... z pieczonymi: paprykami, pieczarkami i cebulką.

Polecam. 

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. pachniał, pachniał...i z tego pachnienia zostały wydziobane okruszki... Ale nie ma tego złego! Rośnie następny. Z pieczoną cebulką!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...