niedziela, 18 listopada 2012

Mufinki kakaowe.



Zatęskniłam dzisiaj za letnim ciastem czekoladowym. Miało być z malinami ale mrożone maliny się rozsypały i postanowiłam z nich zrobić co najwyżej polewkę.
Za to są sezonowe mufinki kakaowe według Gosi z pinkcake.blox, której przepisy uwielbiam. 

Składniki

suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
3 łyżki kakao

mokre:
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki wody
6 łyżek oleju
1 łyżka likieru KumQuat
1 łyżka octu
1 łyżka esencji pomarańczowej

Wykonanie:

Mieszamy suche z suchym:


W osobnym naczyniu mokre.
Przygotowujemy foremki. Ja dokładnie smaruję olejem.
Łączymy składniki i od razu przelewamy do foremek.
Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Piekłam około 20 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy czy upieczone patyczkiem.




Pyyycha!

Polecam!

Smacznego!!!


VEGAN VALENTINESOrganizator: vimari

3 komentarze:

  1. pyszne na pewno i do tego jakie kształty ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Częstuj się Madziu! Szkoda, że zapachu nie można wlepić do posta! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Miło się czyta takie słowa:) A jeszcze milej, że Wam moje pomysły smakują! Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...