wtorek, 27 listopada 2012

Drożdżowe bułeczki z mąki namaczanej.






Przepyszne bułeczki z mięciutką ale wypieczoną skórką, wilgotne w środku. Długo trzymają świeżość. 
Nie mają posmaku drożdży. 

Składniki:

1 kg mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
5 dag drożdży
1 szklanka mleka kokosowego, sojowego, wody
około 1.5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki sezamu
1 łyżka czarnuszki
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 1/2 szklanki ciepłej wody robimy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce. 

Miska nr 1. Około 400 g mąki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Użyjemy za chwilę.

Miska nr 2. Z 500 g mąki, podrośniętego zaczynu, zsiadłego mleka, soli, sezamu, czarnuszki zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do podrośnięcia.

Teraz łączymy zawartość obu misek. Będzie się lepiło ale dodajemy pozostałą mąkę. Wyrabiamy dodając oliwę z oliwek. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Po kawałku ciasta odrywamy, naciągamy w dłoniach, końce zawijamy pod spód. Tak kilkakrotnie z każdą bułeczką. Jeśli ciasto mocno lepi się można  lekko dłonie zwilżać w wodzie. Układamy bułeczki na blasze złożeniem pod spód. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Spryskałam wodą ze spryskiwacza i posypałam ziarenkami.

Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut do złotej skórki.


















Pyyycha!!

Polecam!

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Upiekłam te bułeczki. Pycha! Na pewno będę je piekła jeszcze wiele razy. Dzięki za fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za sygnał o wykorzystaniu przepisu. Wiem, że pieczecie ale szkoda, że tak mało osób opisuje swoje odczucia. Miałoby to na pewno wpływ na jakość moich przepisów. Przecież nie jestem zawodowcem tylko się uczę, czytam, podpatruję, kombinuję. Bardzo się cieszę, że dałaś radę, bo nie jest to łatwy przepis. Bułeczki są tym smaczniejsze im lżejsze, bardziej nawodnione ciasto. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...