sobota, 10 listopada 2012

Chlebek wiejski z pieczoną cebulką.



Pierwszy raz dodałam tak duże kawałki pieczonej cebulki.

Kapitalny aromat, lekko słodkawy posmak nadany przez cebulkę.

Chlebek upieczony jak chlebek wiejski.



Na blaszce pozostały kawałki cebulki po wcześniejszym pieczeniu warzywek.








A dalej już poszło jak z płatka:


Najpierw suche składniki, potem z dodatkiem wody wymerdane widelcem.



Oklejone folią odstawiłam przy kaloryferze do następnego dnia.
Rano nagrzałam piekarnik z garnkiem żaroodpornym. Ciasto wyrzuciłam na blat, podsypałam mąką pełnoziarnistą.


Piekłam około 30 minut pod przykryciem i 20 po zdjęciu pokrywy w 220 stopniach.






Idealny był z masłem czosnkowym i nadziewanymi papryczkami w oliwie z Lidla.
Pyyycha!!!

Polecam!

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mm, uwielbiam chleb z cebulką. Ten wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odnośnie pytania na moim blogu: Rozwałkowane ciasto dzielimy na 4 pasy, na które kładziemy farsz, jak na zdjęciu pierwszym. Następnie pasy te układamy na sobie jak na zdjęciu drugim. Następnie kroimy je na mniejsze prostokąty/kwadraty [najlepiej dopasować do szerokości foremki. Kładziemy te prostokąty na sobie, tak samo jak wcześniej pasy i taką „górkę” wkładamy do foremki w poziomie, a foremkę układamy w pionie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś wielka! Ja tego nie udźwignę! ;)) Do foremki kładziemy jak książki w biblioteczce czy gazety na kupce?

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno sobie poradzisz. Myślę, że już wiesz o co chodzi. :) Pochwal się efektami, powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...