środa, 14 listopada 2012

Chleb z musztardą francuską.


Moje kombinacje musztardowe może przeradzają się w obsesję ale owocują odkrytymi bardzo ciekawymi smakami!
Nie ma kwaśnego, mocnego smaku musztardy. Jest czysty aromat zawarty w ziarenkach gorczycy.
Ziarenka cudownie pękają skrzypiąc między zębami...

Chlebek wykonuje się według przepisu na chlebek wiejski .
Różnica w wykonaniu polega na dodaniu do mąki 2 łyżek musztardy francuskiej użyłam Kamis.
Można nieznacznie zmniejszyć ilość wody.


Potem trochę wyrobiłam ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia.



Piekłam w garnku żeliwnym 30 minut pod przykryciem i 20 do złotej skórki.








Naprawdę chlebek zaskoczył mnie swoim smakiem.
Pyycha! Polecam!

Smacznego!!!


Potrawy rozgrzewające

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki! Cieszę się bo zdecydowanie jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ja też dodaję do chleba różne "dziwne" składniki, ale na musztardę nie wpadłam. Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kilku innych pomysłów ten jest najlepszy :)
      Wczoraj kupiłam malutkie foremeczki, żeby sprawdzać w mniejszej skali takie kombinacje. Dzieci na niektóre nie reagują z euforią np całe ziarenka pieprzu w chlebie ;))) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wygląda pysznie, o smaku się wypowiem jak upiekę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam !!! Ja dzisiaj próbuję Twój !!! Może już jutro opiszę - jak dam radę z układaniem :)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...