środa, 12 grudnia 2012

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie.

Pachnący prawdziwym chlebem! Aromat, konsystencja - marzenie! 
Robię go bez przerwy, aż dziwne, że jeszcze go nie opisałam!

Składniki:

350 g mąki żytniej 720 (proporcje mąk dowolne)
150 g mąki orkiszowej
 około 1 szklanki wody
1 łyżeczka soli
2 czubate łyżki słonecznika
2 czubate łyżki zakwasu żytniego

Wykonanie:

Wymieszać do uzyskania brei.



Przełożyć do foremki. Odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w 200 stopniach 30 minut.






Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Oj oj oj muszę wypróbować, bardzo lubię chleb orkiszowy, ja niestety nie mogę go jeść ale rodzinka się ucieszy :)

    www.ciastowo.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chleb orkiszowy a ten wygląda bardzo smakowicie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Był. Już upiekłam następny - taki sam. Statystyki są zatrważające... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...