środa, 9 stycznia 2013

Słodkie bułeczki z bakaliami.


Nie dodawałam  aromatu. Zapach i tak dzięki dużej ilości skórki pomarańczowej jest powalający.

Składniki:

600 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżki syropu z agawy lub brązowego cukru
1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
kandyzowana skórka z całej pomarańczy
2 garstki rodzynek
1 garstka suszonych brzoskwiń
około 1 szklanki zsiadłego mleka lub wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Zmieszałam składniki. 




Zagniotłam ciasto dodając oliwy z oliwek. 
Odstawiłam na pół godziny na kaloryfer do wyrośnięcia. 


Następnie odrywałam kawałki ciasta, naciągałam je na dłoni, składałam na pół, naciągałam, składałam.
Tak uformowałam bułeczki.


Odstawiłam je na pół godziny do wyrośnięcia.


Piekłam w 200 stopniach około 30 minut do złotej skórki.










Pychota!!!

Polecam!!!

6 komentarzy:

  1. Piękne :) Ja się dopiero wprawiam w drożdżowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudeńka! :)
    moje dzisiejsze drożdżowe bułeczki się niestety nie udały, więc chętnie bym Ci taką jedną skradła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za zimno im było? Następnym razem będzie lepiej! Powodzenia!

      Usuń
  3. Uwielbiam takie słodkie bułeczki:) a jeszcze skórka pomarańczy - super:)
    pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Biorę się za drugą turę! Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...