Co może być wybitnego w kapuśniaku? To, że nie można oderwać się od garnka :)))
Składniki:
2 małe pietruszki
2 duże marchewki
kilka ziemniaków
kawałek pora
1/2 kg kapusty kiszonej pokrojonej nożem na drobniejsze kawałki
3 cebulki pokrojone w kostkę i zesmażone na oleju
ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarenkach, owoce kopru, kminek ( dla delikutaśnych można ziarenka utłuc w moździerzu)
woda, sól
Do garnka z posoloną wodą dajemy przyprawy. Do gotującej się wody wrzucamy obrane, umyte warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Wtedy dodajemy kapustę i gotujemy jeszcze parę minut.
Przed podaniem dodaję do zupy przesmażoną cebulkę. Nie lubię kiedy jest rozmoczona.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Uwielbiam kapuśniak! Idealny na zimę gdy wciaż ma się ochotę na rzeczy z witaminą C!
OdpowiedzUsuńJakoś tak szybko się skończył... Pozdrawiam!
UsuńU mnie podobnie jest z zupami z kiszonek.
UsuńNa obiad, na dokładkę, na kolację... ;)
To nie jest kapuśniak to lura
OdpowiedzUsuńSzanuję każdą opinię szczególnie jak masz odwagę się pod nią podpisać! Pozdrawiam!
Usuń