Leciutka sałatka. Naprawdę delikatna i pyszniutka.
Składniki:
sałata
kiełki lucerny
czerwona papryka
ser bałkański (opcjonalnie)
Sos winegret:
ilość oleju równa się sumie ilości wody i octu ryżowego
np. 25 ml oleju + 12,5 ml wody + 12,5 ml octu ryżowego
W moździerzu ucieramy dwa ząbki czosnku z solą i pieprzem.
Dodajemy zioła prowansalskie i odrobinę brązowego cukru. Całość łączymy z płynem.
Polewamy sałatkę.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
ja też uwielbiam kiełki, ciągle sobie mówię, że muszę zacząć regularnie hodować sama, ale zazwyczaj kończy się na kupieniu paczki gotowych kiełków w sklepie...
OdpowiedzUsuńu mnie sezon kiełków trwa przez cały rok, ale jutro zrobię je według twojego przepisu
OdpowiedzUsuńA jak hodujecie kiełki: na sitku czy w specjalnym pojemniku? Ja pogubiłam czerwone końcówki i szukam potwierdzonych innych metod.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie już pora! MNIAM :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Dzięki za odwiedziny! Pozdrawiam!
UsuńŚliczna kolorowa sałatka, aż mam ochotę na te kiełki:)
OdpowiedzUsuń