Idealne na sobotnią imprezkę. Śmietankowy aromat. Mięciutkie, wręcz puchate, na dwa gryzy. Mniam!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 niepełna szklanka mleka sojowego pół na pół z wodą
3 szczypty soli :))
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki przepłukanego maku
5 kropli olejku śmietankowego
1/3 szklanki oleju
2 łyżki octu użyłam ryżowego ale obojętne jakiego
Wykonanie:
Zmieszałam suche z suchym, mokre z mokrym. Posmarowałam formę olejem.
Połączyłam składniki. Nałożyłam do 3/4 wysokości foremki.
Piekłam w 200 stopniach 20 minut do suchego patyczka.
Na zdjęciu z mufinkami czekoladowymi, do których dodałam skórkę pomarańczową.
Polecam!!!
Smacznego!!!
wyglądają jak bułeczki!
OdpowiedzUsuńmożna by je oblać jakąś polewą, jaką polecasz?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jasną. Smak cytryny lub wanilii. Może być po prostu budyń waniliowy z konfiturą. Może być:
Usuńhttp://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/mufinki-czekoladowe-z-kremem-oreo.html
tylko wszystko by było w kropeczki :)))