niedziela, 6 stycznia 2013

Baba bardzo czekoladowa. Bez jajek, bez mleka.


Czy to baba czy ciasto w tortownicy to nie ma znaczenia!
Grunt, że jest niesamowicie czekoladowe, mięciutkie i wilgotne w środku. Pachnie kakao i wanilią.


Składniki:

500 g mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
2 łyżeczki sody
5 łyżek kakao
2 szczypty soli
1 1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka octu ryżowego

3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego (użyłam waniliowe)
1 szklanka wody
kilka kropli olejku śmietankowego
1/3 czekolady (śmietankowa z Lidla bez EEE lub inna) pokrojonej nożem w drobną kostkę
1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
2 garście drobnych rodzynek


Wykonanie:

Suche zmieszałam z suchym, mokre z mokrym.



Połączyłam. Szybciutko wlałam do formy i wstawiłam do piekarnika.
Piekłam ponad godzinę w 220 stopniach do suchego patyczka.



 Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. O mniam! Ale czekoladowa! Aż czarna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziwo nie miała skłonności do przypalenia. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie :) Fajnie, że ciasto jest na oleju, a nie na maśle - zdrowiej dla serca, można jeść bez wyrzutów sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sumienie to ja miałabym spokojniejsze gdyby ten cukier dał się tak pompeczką z niej wypompować, ale żeby słodka dalej była! ;)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...