Przepyszne, pachnące wanilią i cynamonem. Smakowite!
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki owsianej (płatki owsiane + młynek do kawy) - w razie potrzeby - certyfikowane bezglutenowe
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka mielonego kardamonu
2 garście drobnych rodzynek
1 szklanka startych na tarce jarzynowej jabłek zalana do pełna sokiem z 1 cytryny i wodą
1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
1/2 szklanki oleju
Wierzch:
budyń waniliowy ugotowany na mleku sojowym waniliowym z 1 łyżką cukru
powidła truskawkowe Babci Marysi
Wykonanie:
Mieszamy składniki suche z suchymi, mokre z mokrymi.
Łączymy. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek.
Piekłam 30 minut w 200 stopniach do suchego patyczka.
Polecam!!!
Smacznego!!!
podobają mi się twoje przepisy, zostaję na dłużej! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana!
Dzięki!
UsuńAlez pysznie wyglądają :) I ten budyń z powidłami na wierzchu... Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńkocham babeczki! kiedyś robiłam już takie bez mleka i jajek, ale dlatego że ich nie było ;)
OdpowiedzUsuńtak jak Szana, zostaję na dłużej! :)
aż łyżka kardamonu ? bardzo dużo
OdpowiedzUsuńRzeczywiście były bardzo aromatyczne. W święta przesadziłam z imbirem w pierniku i piekł w usta. Następnego dnia trochę ulotnił się i było ok. Teraz dla mnie ta proporcja była w porządku. Ale ja lubię w babeczkach zdecydowane smaki. Nie lubię mdłego ciasta bez wyrazu. Stąd też np cała cytryna. Pozdrawiam!
UsuńHmm, ale owies ma gluten, co prawda mala ilosc ale jednak, tzn ze platki owsiane rowniez... Dlatego te pysznosci niestety nie sa bezglutenowe :(
OdpowiedzUsuńWydawało mi się, że jeśli ktoś z jakiegoś powodu potrzebuje zrobić danie rzeczywiście bezglutenowe to użyje płatków certyfikowanych bezglutenowych. Sorry. Postaram się być bardziej drobiazgowa. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam!
UsuńWybacz, czasami niepotrzebnie sie czepiam... Masz swietnego bloga, pozdrawiam! ;)
UsuńDzięki. To rzeczywiście moja ignorancja. Już poprawiam. Pozdrawiam!
Usuń