Dzisiaj gotuje Mężuś:
Składniki:
Kilka dorodnych bakłażanów
Kaszka kuskus
Masło lub oliwa
Ser twardy typu feta lub inny podobny (np.bałkański)
Pomidory bez skórek
Pieprz, sól, curry
Tarty ostry ser do posypania, np. corregio
Wykonanie:
Kroimy bakłażany wzdłuż, nacinamy ostrym nożem dość głęboko, uważając, by nie przeciąć skórki (robimy rodzaj kratki w miąższu).
Tak przygotowane warzywa solimy i dość obficie skrapiamy oliwą, wstawiamy na 50 min do nagrzanego piekarnika (temp. 180 C).
W międzyczasie możemy się zająć farszem.
Do naczynia wsypujemy kuskus, na wierzch kładąc wiórki masła i odrobinę soli.
Całość zalewamy wrzątkiem, w ten sposób, by poziom wody był 0,5 cm wyższy niż kaszy, przykrywamy naczynie i odstawiamy na 5 min, nie mieszamy!!!!!!!
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika, po ostygnięciu delikatnie (najlepiej łyżką) wydrążamy je, a uzyskany farsz przekładamy do miseczki.
Gotowy kuskus, farsz bakłażanowy oraz pomidory łączymy razem, dodając pokrojony w kostkę ser bałkański oraz przyprawy.
Napełniamy mieszanką łódeczki, dodając na wierzch corregio i zapiekamy kwadrans.
Polecam, bo warto!!!! Smacznego.
Genialne! Faszerowany bakłażan to jest to!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)