czwartek, 17 stycznia 2013

Zakwas na żurek.



Będzie z niego pyszny żurek.

Składniki:

2 łyżki mąki żytniej razowej
1/2 litra wody
listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty
2 ząbki czosnku

Wykonanie:




Zmieszałam wszystko w słoiku.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 3 dni.
Codziennie lekko mieszałam.









Po trzech dniach lekko bąbelkował, 
pachniał przyprawami. 
Nie był jeszcze kwaśny.
.

 Czwartego dnia schowałam do lodówki. Pięknie się ustał. Jest kwaskowaty. Czeka na gotowanie!



Pozwodzenia!!!


2 komentarze:

  1. na bank będzie dobry żurek , bo nie ma to jak domowy zakwas! ;)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak gotujesz żurek? Nie wsadziłam czosnku do kwasu :((

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...