Składniki:
350 g mąki pszennej 750 użyła z Młyna Wilkanowo
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka kminku
1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
1/2 lyżeczki cukru
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wymieszałam składniki, zagniotłam ciasto dolewając oliwy z oliwek.
Odstawiłam przykryte na godzinę na kaloryfer do wyrośnięcia,
Przez pół godziny nagrzewałam żeliwny garnek w piekarniku w 220 stopniach.
Włożyłam ciasto do garnka. Piekłam 30 minut pod przykryciem. 10 minut dopiekałam bez pokrywki.
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
Bardzo ładny, wyrośnięty - mniam:)
OdpowiedzUsuńDzięki! Był mniam ;))
UsuńPiekłam swój chleb ze śliwką,również jest pyszny a z kminkiem też warto upiec,dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuń