czwartek, 10 stycznia 2013

Chleb z kminkiem.

Szybki, drożdżowy chlebek. Upiekłam go w żeliwnym garnku.

Składniki:

350 g mąki pszennej 750 użyła z Młyna Wilkanowo
150 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka kminku
1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
1/2 lyżeczki cukru
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wymieszałam składniki, zagniotłam ciasto dolewając oliwy z oliwek.


Odstawiłam przykryte na godzinę na kaloryfer do wyrośnięcia,

Przez pół godziny nagrzewałam żeliwny garnek w piekarniku w 220 stopniach.
Włożyłam ciasto do garnka. Piekłam 30 minut pod przykryciem. 10 minut dopiekałam bez pokrywki.

 





Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Bardzo ładny, wyrośnięty - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam swój chleb ze śliwką,również jest pyszny a z kminkiem też warto upiec,dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...