sobota, 5 stycznia 2013

Faszerowane łódeczki bakłażanowe.



 Dzisiaj gotuje Mężuś:

Składniki:

Kilka dorodnych bakłażanów
Kaszka kuskus
Masło lub oliwa
Ser twardy typu feta lub inny podobny (np.bałkański)
Pomidory bez skórek
Pieprz, sól, curry
Tarty ostry ser do posypania, np. corregio

Wykonanie:

Kroimy bakłażany wzdłuż, nacinamy ostrym nożem dość głęboko, uważając, by nie przeciąć skórki (robimy rodzaj kratki w miąższu).
Tak przygotowane warzywa solimy i dość obficie skrapiamy oliwą, wstawiamy na 50 min do nagrzanego piekarnika (temp. 180 C). 
W międzyczasie możemy się zająć farszem.
Do naczynia wsypujemy kuskus, na wierzch kładąc wiórki masła i odrobinę soli. 
Całość zalewamy wrzątkiem, w ten sposób, by poziom wody był 0,5 cm wyższy niż kaszy, przykrywamy naczynie i odstawiamy na 5 min, nie mieszamy!!!!!!! 
Wyjmujemy bakłażany z piekarnika, po ostygnięciu delikatnie (najlepiej łyżką) wydrążamy je, a uzyskany farsz przekładamy do miseczki.
Gotowy kuskus, farsz bakłażanowy oraz pomidory łączymy razem, dodając pokrojony w kostkę ser bałkański oraz przyprawy. 


Napełniamy mieszanką łódeczki, dodając na wierzch corregio i zapiekamy kwadrans.

Polecam, bo warto!!!! Smacznego.      




1 komentarz:

  1. Genialne! Faszerowany bakłażan to jest to!
    Pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...