wtorek, 8 stycznia 2013

Kapuśniak.


Co może być wybitnego w kapuśniaku? To, że nie można oderwać się od garnka :)))


Składniki:

2 małe pietruszki
2 duże marchewki
kilka ziemniaków
kawałek pora
1/2 kg kapusty kiszonej pokrojonej nożem na drobniejsze kawałki
3 cebulki pokrojone w kostkę i zesmażone na oleju
ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarenkach, owoce kopru, kminek ( dla delikutaśnych można ziarenka utłuc w moździerzu)
woda, sól

Do garnka z posoloną wodą dajemy przyprawy. Do gotującej się wody wrzucamy obrane, umyte warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Wtedy dodajemy kapustę i gotujemy jeszcze parę minut.



Przed podaniem dodaję do zupy przesmażoną cebulkę. Nie lubię kiedy jest rozmoczona.



Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kapuśniak! Idealny na zimę gdy wciaż ma się ochotę na rzeczy z witaminą C!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś tak szybko się skończył... Pozdrawiam!

      Usuń
    2. U mnie podobnie jest z zupami z kiszonek.
      Na obiad, na dokładkę, na kolację... ;)

      Usuń
  2. To nie jest kapuśniak to lura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanuję każdą opinię szczególnie jak masz odwagę się pod nią podpisać! Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...