Sezam przyjemnie chrzęści między zębami.
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka soli
około 1 szklanki wody
3 kopiaste łyżki otrąb owsianych
2 czubate łyżki sezamu
około 1/2 szklanki zakwasu pszennego
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Jako bazy użyłam zakwasu pszennego na miodzie i jabłku, na którym od miesiąca co drugi dzień piekę chlebek. Dokarmiam go codziennie wodą i mąką pszenną 750 lub każdą inną, którą mam pod ręką.
Miodu i jabłka zostały jedynie rozcieńczenia homeopatyczne...
Wymieszałam łyżką składniki. Odstawiłam na godzinę pod przykryciem.
Następnie nalałam oliwy na dno miski, utaplałam ciasto w oliwie i zostawiłam do następnego dnia.
Rano upiekłam w starym żeliwnym garnku.
Smacznego!!!
wygląda baaardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek!Aż czuję jego zapach!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! Cieszę się, że się podoba. Pozdrawiam Serdecznie!
OdpowiedzUsuń