wtorek, 16 kwietnia 2013

Chlebek pszenny z sezamem i otrębami na zakwasie.


Pyszny chlebek na śniadanko. Zrobiłam go podobnie jak chlebek pszenny dodałam tylko kilka dodatków.
Sezam przyjemnie chrzęści między zębami.

Składniki:

500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka soli
około 1 szklanki wody
3 kopiaste łyżki otrąb owsianych
2 czubate łyżki sezamu
około 1/2 szklanki zakwasu pszennego

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Jako bazy użyłam zakwasu pszennego na miodzie i jabłku, na którym od miesiąca co drugi dzień piekę chlebek. Dokarmiam go codziennie wodą i mąką pszenną 750 lub każdą inną, którą mam pod ręką.
Miodu i jabłka zostały jedynie rozcieńczenia homeopatyczne...

Wymieszałam łyżką składniki. Odstawiłam na godzinę pod przykryciem.
Następnie nalałam oliwy na dno miski, utaplałam ciasto w oliwie i zostawiłam do następnego dnia.
Rano upiekłam w starym żeliwnym garnku.



Pyyycha!!!

Smacznego!!!



4 komentarze:

  1. Cudowny chlebek!Aż czuję jego zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję! Cieszę się, że się podoba. Pozdrawiam Serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...