Bardzo aromatyczny, pyszny chlebek.
Zaczęłam go robić kiedy rodzina wystawiła nosy rano spod kołder. Podałam na spóźnione niedzielne śniadanie.
Składniki:
500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
5 dag drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
około 1 szklanki wody
4 plastry suszonych pomidorów z olejowej zalewie pokrojone w kostkę
1 łyżka pesto bazyliowego
3 łyżki suszonej cebuli
olej z zalewy
Wykonanie:
Drożdże, cukier, trochę wody wymieszałam i na chwilę odstawiłam. W tym czasie przesiałam mąkę, dodałam sól, pomidory, pesto, cebulę. Wymieszałam na sucho. Dodałam drożdże, wodę. Zamieszałam łyżką do połączenia składników i odstawiłam na 15 minut. Następnie nalałam oleju z zalewy pomidorowej na dno miski. Utaplałam w nim ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Upiekłam w żeliwnym garnku.
4 plastry suszonych pomidorów z olejowej zalewie pokrojone w kostkę
1 łyżka pesto bazyliowego
3 łyżki suszonej cebuli
olej z zalewy
Wykonanie:
Drożdże, cukier, trochę wody wymieszałam i na chwilę odstawiłam. W tym czasie przesiałam mąkę, dodałam sól, pomidory, pesto, cebulę. Wymieszałam na sucho. Dodałam drożdże, wodę. Zamieszałam łyżką do połączenia składników i odstawiłam na 15 minut. Następnie nalałam oleju z zalewy pomidorowej na dno miski. Utaplałam w nim ciasto. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Upiekłam w żeliwnym garnku.
Smacznego!!!
wygląda cudownie, taki chlebek + masełko i nic więcej nie trzeba
OdpowiedzUsuń