niedziela, 21 kwietnia 2013

Ciasto urywane z konfiturą malinową. Bez jajek. Bez mleka.


Pyszniutkie, aromatyczne, delikatne ciasto drożdżowe.

Składniki:

500 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego
1/2 szklanki wody
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
4 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka tłuszczu kokosowego

3 łyżki konfitury malinowej Babci Marysi

Wykonanie:

Rozpuściłam w wodzie cukier i drożdże. Odstawiłam na dosyć długo, bo było zimno i nie chciały ruszyć.
Do przesianej mąki dodałam sól, syrop, rozpuszczone drożdże, podgrzane mleko sojowe. Wyrobiłam ciasto. Olejem kokosowym wysmarowałam miskę i w niej wyrabiałam dalej ciasto, aż wchłonął się tłuszcz całkowicie.
Odstawiłam do wyrośnięcia (tym razem ruszyło szybko).
Rozwałkowałam na blacie na prostokąt. Posypałam przyprawą do piernika. Na przyprawę psiknęłam wodą ze spryskiwacza, żeby lepiej się trzymała ciasta. Rozsmarowałam konfiturę. Pokroiłam ciasto na paski, które ułożyłam na blacie jeden na drugim.







Przygotowałam foremkę wykładając ją papierem. Postawiłam foremkę na blacie na krótszym boku.
Paski ciasta przekroiłam na kwadraty i ułożyłam jeden na drugim w foremce. Potem postawiłam foremkę "normalnie" i odstawiłam do wyrośnięcia.



Piekłam 30 minut w 200 stopniach.




Pyyycha!!!

Smacznego!!!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...