sobota, 20 kwietnia 2013

Pianka żurawinowa. Bez jajek. Bez mleka.

Puszysty deser, bardzo delikatny. Marzą mi się do niego świeże truskawki polane słodką śmietanką migdałową.
Konsystencją przypomina ptasie mleczko. 

Składniki:

1 szklanka przygotowanego kuskus ( pozostałość z obiadu z dnia poprzedniego)
mleko sojowe waniliowe
1/2 szklanki wody
1 mała torebka żurawiny (3 łyżki)
2 łyżeczki agaru
sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia z podziałką wsypałam kuskus i 2 łyżki żurawiny. Zalałam około szklanką mleka sojowego. Bardzo dokładnie zblendowałam. 
Dodałam wyciśnięty sok z cytryny i uzupełniłam w naczyniu mlekiem sojowym do 600 ml.

W malutkim garnuszku zagotowałam 1/2 szklanki wody z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami agaru. 

Wlałam agar do deseru i całość przez chwilę miksowałam.
Dołożyłam pozostałą żurawinę, wymieszałam łyżką i rozłożyłam do naczynek.






Pyyycha!!!

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. wow, aż nie wierzę że to jest możliwe i to w kuskusu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku, to naprawdę z kaszy kuskus? Nie pomyślałabym, nigdy! Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie to może to być wszystko: kuskus, ryż, jęczmienna, spróbuję z pęczakiem bo podobno też nadaje się do takich rzeczy.

      Usuń
  3. Ja bym z jaglanką sprobowała, muszę kupić agar! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam z tego co miałam po ręką. Patrzyłam na jaglankę na półce ale nie chciało mi się wczoraj gotować... Daj znać co powstanie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...