Ach ten maślany smak...
Na Święta moje dziecko zrobiło mazurka. Wylepił, udekorował. I co? I było to ciasto, które najszybciej znikło...
Kruche ciasto:
Składniki:
400 g mąki pszennej szymanowskiej
200 g masła (margaryny, oleju kokosowego)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
2 łyżki zsiadłego mleka, śmietany lub wody
1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
olej lub masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Z podanych składników zagniotłam ciasto. Włożyłam je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowałam. Odciskałam foremką kształt. Wysmarowane oliwą foremki wykładałam kółeczkami ciasta.
Piekłam do złotego koloru w 180 stopniach.
Obsypałam zmiksowanymi migdałami, potem płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułożyłam na jednych rodzynkę na innych żurawinę.
Pyyycha!!!
Smacznego!!!
Tak bardzo wyrastaja? o_o
OdpowiedzUsuńMoja Babcia do kruchego ciasta nie dodawała proszku do pieczenia i jej babeczki też nie były plaskate :) Ja taka odważna nie jestem... :)))
Usuń