Przepyszne, niesamowicie chrupiące bagietki.
Mięciutkie i puszyste w środku z idealnie "chrzęszczącą" skórką.
Składniki:
500 g mąki pszennej poznańskiej
4 dag drożdży
2 łyżki sezamu
3 kopiaste łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżka brązowego cukru
ponad 1 szklanka wody
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuściłam w 1/3 szklanki wody. Odstawiłam na chwilę.
Przesiałam mąkę, dodałam sól, sezam, otręby, rozpuszczone drożdże. Zamieszałam.
Dodałam tyle wody, żeby powstało lekkie ciasto. Chwilę wyrabiałam.
Na dno miski nalałam około 2 łyżek oliwy. Obtoczyłam ciasto w oliwie i zostawiłam do wyrośnięcia.
W tym czasie zaczęłam nagrzewać garnek w piekarniku.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość wyjęłam je na blat, przecięłam na trzy części.
Następnie rozciągnęłam ciasto w prostokąt, złożyłam na pół i ukształtowałam bagietkę.
Piekłam w garnku żeliwnym w 240 - 220 - 200 stopniach. Pokrywę usunęłam po 20 minutach.
Smacznego!!!
super przepis, bardzo lubię domowe pieczywo!
OdpowiedzUsuńMoże nie były najbardziej urokliwe na zdjęciach ale Subway wysiada! ;)))
Usuń