piątek, 12 kwietnia 2013

Bagietki z sezamem i otrębami.


Przepyszne, niesamowicie chrupiące bagietki. 
Mięciutkie i puszyste w środku z idealnie "chrzęszczącą" skórką.

Składniki:

500 g mąki pszennej poznańskiej
4 dag drożdży
2 łyżki sezamu
3 kopiaste łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżka brązowego cukru
ponad 1 szklanka wody
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuściłam w 1/3 szklanki wody. Odstawiłam na chwilę. 
Przesiałam mąkę, dodałam sól, sezam, otręby, rozpuszczone drożdże. Zamieszałam. 
Dodałam tyle wody, żeby powstało lekkie ciasto. Chwilę wyrabiałam. 
Na dno miski nalałam około 2 łyżek oliwy. Obtoczyłam ciasto w oliwie i zostawiłam do wyrośnięcia. 
W tym czasie zaczęłam nagrzewać garnek w piekarniku.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość wyjęłam je na blat, przecięłam na trzy części.
Następnie  rozciągnęłam ciasto w prostokąt, złożyłam na pół i ukształtowałam bagietkę.

Piekłam w garnku żeliwnym w 240 - 220 - 200 stopniach. Pokrywę usunęłam po 20 minutach.







Błyskawicznie spożytkowane :)


Pyyycha!!!

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. super przepis, bardzo lubię domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie były najbardziej urokliwe na zdjęciach ale Subway wysiada! ;)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...