niedziela, 7 kwietnia 2013

Krem chrzanowy.


Moja Babcia robiła chrzan delikatny. Ze śmietaną, cukrem, zaparzony gorącą wodą. Taki lubię. 
Takiego smaku się nauczyłam w dzieciństwie. 
Mój mąż je chrzan starty bez przyprawiania lub sklepowy łyżeczką prosto ze słoiczka. 
Ja płaczę kiedy z lenistwa jestem na taki skazana... ;)))

Dzisiaj poznałam idealny chrzan - dzięki kuchnia+...  

Oczywiście dokładnych proporcji nie cytuję, bo zrobiłam jak zapamiętałam. Wyszło idealnie!... 

Składniki:

200 g śmietanki 30%
2 łyżki chrzanu
1 łyżka musztardy (Pani w programie podała dijon ja użyłam sarepskiej Kamis)

Wykonanie:

Śmietankę ubiłam trzepaczką (blenderem z nasadką trzepaczkową) na sztywno. 
Dodałam chrzan i musztardę. Jeszcze chwilę ubiłam. Schowałam na pół godziny do lodówki - krem ładnie zgęstniał.

Pani w TV podawała go do barszczu w postaci kremu. Ja do makaronu z kurkami.
Sprawdził się.

Muszę zrobić wersję wegańską - na śmietance migdałowej?

Pyyyycha!!!

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Tylko, że śmietanka migdałowa nie ubije się :-( a kokosowo-chrzanowy krem trochę dziwnie może smakować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz świętą rację. Pozostaje do wypróbowania w połączeniu z fasolą? Może z majonezem wege z fasoli?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...