niedziela, 7 kwietnia 2013

Marcepanowe mufinki pod białą czekoladą i płatkami z migdałów.



Mhhhmmm... Marzenie...

Święta mają te plusy, że zawsze coś po nich zostaje.
 Mi został zapomniany marcepan. Robiłam do niego kilka podchodów, ale ostatecznie ze wszystkim się gryzł.

Mąż wyznał niedawno, że ... marcepan to może jeść w każdej postaci. 
Boże jak dobrze, bo na wałkowanie, ozdabianie nie mam dzisiaj natchnienia! 

To wymyśliłam coś takiego:

Składniki:

suche:
1 szklanka startego na tarce jarzynowej marcepanu ( z kostki 200 g Dr.Oetker)
1 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam trochę 750 z Młyna Wilkanowo, trochę szymanowskiej )
1/2 - 3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1/2 łyżeczki sody (miałam pietra czy sam proszek dźwignie marcepan to wspomogłam go sodą i dobrze zrobiłam)

mokre:
1 niepełna szklanka ulubionego mleka (sojowe pół na pół z wodą) lub wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka esencji migdałowej lub kilka kropli aromatu

na wierzch:
1 kostka białej czekolady stopiona w kąpieli wodnej (lub inne smarowidło słodkie i lepkie do przyklejenia płatków na przykład lukier :)
płatki migdałowe

Wykonanie:

Najpierw przygotowałam foremki. Wysmarowałam je olejem. Nagrzałam piekarnik.
Zmieszałam suche składniki i dobrze je wymieszałam na sucho. Następnie zmieszałam mokre.
Połączyłam suche z mokrym, lekko zamieszałam i szybko przełożyłam do foremek.
Piekłam w 180 stopniach do suchego patyczka.

Wystudziłam na kratce. Posmarowałam roztopioną białą czekoladą:


Utaplałam babeczkę mokrą czekoladą w płatkach migdałowych.
















 Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!






4 komentarze:

  1. Swietny pomysl! Bardzo lubie marcepan i na takie polaczenie nie wpadlam.dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam marcepan, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam, wyszły przepyszne! Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...