Szybciutkie wytrawne babeczki.
Niedzielne śniadanko: babeczki + sos czosnkowy.
Użyłam sera z błękitną pleśnią. Może być lazur, gorgonzola - co kto lubi.
Następnym razem wypróbuję z fetą.
Składniki:
suche:
1 szklanka mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1/2 szklanki mąki 500 Gdańskie Młyny
80 g sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
1/2 łyżeczki soli
garść żurawiny
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka ulubionego mleka w proszku ( dowolnie)
mokre:
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju (może być trochę mniej - użyłam)
2 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Zmieszałam wszystkie składniki suche w misce, mokre w słoiczku.
Przygotowałam foremki - 12 sztuk.
Zmieszałam suche z mokrym. Dokładnie ale szybko wymieszałam łyżką.
Przełożyłam do foremek do 3/4 wysokości.
Posypałam każdą babeczkę szczyptą ziół prowansalskich.
Lekko zamieszałam czubkiem noża z wierzchu.
Piekłam w 200 stopniach 30 minut. Sprawdziłam patyczkiem czy suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz