piątek, 31 maja 2013

Pizza hawajska - vege

Pyyyyszna była! Delikatna. 

Ale za mną chodziła... Przymierzałam się długo, bo myślałam, że chłopcy nie wezmą do paszczy.
Pan Mąż, który nie przepada za pizzą wciągnął pierwszy!

Składniki:

ciasto:
500 g mąki pszennej 750 i 500 (resztki) użyłam z Młyna Wilkanowo
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka serwatki lub wody
1/3 szklanki wody
2 łyżki sezamu
oliwa z oliwek

wierzch:
pesto pomidorowe
pieczarki
1 puszka ananasa
cebula
ser żółty z podpuszczką mikrobiologiczną 
zioła prowansalskie (od serca)

Wykonanie:

Do przesianej maki (+sól) dodajemy  2/3 szklanki serwatki.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Odstawiamy, żeby ruszyły. 

Sezam wsypujemy do mąki, dodajemy zaczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, żeby zwilżyć całą mąkę.
Lekko wyrabiamy dodając w miarę potrzeby więcej serwatki. Ciasto ma być wilgotne ale lekkie.
Wyrabiając polewamy oliwą z oliwek ręce i dno miski. Wtedy ładnie odchodzi i się nie klei.
Odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto rozciągamy - wałkujemy  na blasze. 
Smarujemy pesto. Układamy pieczarki. Posypujemy pokrojoną w piórka cebulką i serem wymieszanym z ziołami. Na wierzchu układamy pokrojonego ananasa. 
Niech jeszcze urośnie!
  



Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Pieczemy do skutku! (~30 minut).








Pyyycha!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdaleno! Nie chciałam usunąć Twojego komentarza tylko skopiować link, który mi podałaś. Oczywiście zrobiłam to w niewłaściwy sposób! Napisz do mnie jeszcze raz. Pleaseeee. Przepraszam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...