czwartek, 23 maja 2013

Chlebek żytni z żurawiną.

 

Oj, narobiło się!
Wreszcie po latach, chociaż wcale nie tak wielu, padł mi laptop i zostałam w dużej mierze odcięta od świata. 
W kuchni nadal goszczę, tylko nie za bardzo mogę przelać wszystko w sieć...
Nie mam tyle nerwów, żeby dyskutować z dziećmi: a po co? a na ile?... Chwilowo odpuściłam.

Dzisiaj upiekłam piękny chlebek z dodatkiem suszonej żurawiny. Posypałam go płatkami migdałowymi.

Składniki:

500 g mąki żytniej 720 użyłam z Młyna Wilkanowo
2 łyżki otrąb owsianych
100 g żurawiny
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżeczka soli
około 1 szklanki wody

Wykonanie:

Połączyłam: mąkę, sól, otręby, żurawinę, słonecznik, sezam. Dodałam zakwas. Wymieszałam na sucho. 
Dodałam wodę. Wymieszałam łyżką. 
Przełożyłam do szklanej keksówki wyłożonej brązowym papierem do pieczenia. 
Brązowy papier łatwiej oderwać od chleba po upieczeniu, jest grubszy i mniej nasiąka płynem podczas rośnięcia chlebka.
Odstawiłam na noc przykryty odwróconym do góry dnem plastikowym pojemnikiem.

Rano wstawiłam foremkę do mocno nagrzanego piekarnika. 
Piekłam 40 minut na 7 z 8 w skali Amiki. Podobno to 240 stopni.





Pyyyycha!

8 komentarzy:

  1. Czy na drożdżach można upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przepraszam, że tak późno się odzywam ale mój laptop jest w naprawie i zaglądam z doskoku jak u kogoś dopadnę komputer. Ja upiekłabym chleb z żurawiną na drożdżach ale pszenny. Żytni nie urośnie na drożdżach... Rzeczywiście nie mam takiego przepisu na blogu! Swietny pomysł. Proporcje zachowam. Zamienię tylko mąkę żytnią na pszenną i zakwas na zaczyn z drożdży:))) Gorąco Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Mój ulubiony chlebek, też mam taki na blogu, oczywiście taki sam, a jednak inny. Pajdki-kromki bardzo apetyczne.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ... o matko !!!jest cudowny... :) I do tego żurawina... spisuje sobie przepis.. Mam nadzieję, że uda mi się w niedalekiej przyszłości wyhodować zakwas i upiec taki śliczny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak! żurawina jest wspaniała w chlebku, spróbujcie też z jagodami goji. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Gorąco pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...