Składniki:
naleśniki:
3/4 litra mleka sojowego niesłodzonego
mąka pszenna 500 z Wilkanowa do konsystencji gęstej śmietany
farsz:
500 g boczniaka ostrygowatego
dwie duże cebule
pół czerwonej papryki
po kilka ziaren kolendry i czarnego pieprzu
około 20 dkg dobrej mozarelli (opcjonalnie)
łyżeczka curry, sól, duża szczypta brązowego cukru
zioła prowansalskie
dwie łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Pokrojoną cebulkę smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy sól i cukier. Kiedy pojawią się pierwsze oznaki jej karmelizowania, dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę oraz curry, po dwóch minutach uzupełniamy farsz boczniakami, całość smażymy jeszcze około 5 minut.
Naleśniki na gorącej patelni smażmy cienkimi warstwami z dwóch stron na jasny kolor, tak aby po zapiekaniu nie były zbyt spalone.
Nakładamy farsz na naleśniki, zawijamy i układamy ciasno na formie do pieczenia,ścieramy ser na naleśniki, posypujemy ziołami prowansalskimi i zapiekamy około 20 min, początkowo zawinięte w folię aluminiową, a ostatnie 5 min bez, w celu zarumienienia.
Smacznego, bo naprawdę dobre!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz