Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Pyszne ciasto! Przypomina trochę ucierane. Płatki migdałowe dodają charakteru.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej 500 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki mielonych migdałów (młynek do kawy)
2 czubate łyżki płatków migdałowych
3/4 szklanki cukru
4 cienkie łodygi rabarbaru lub 2 grubsze
1 cukier wanilinowy
1/3 szklanki oleju
około 1/2 szklanki zsiadłego mleka, ulubionego mleka lub wody
1 łyżka naturalnej esencji migdałowej lub kilka kropli olejku migdałowego
1 łyżka octu
1 łyżka Beherovki lub innego alkoholu
Wykonanie:
Łodygi obrałam (niekoniecznie) pokroiłam na 1 centymetrowe kawałki. Udusiłam na patelni z łyżką wody i cukrem waniliowym. Przestudzone przełożyłam do szklanki - wyszło około 3/4. Do pełnej szklanki uzupełniłam zsiadłym mlekiem. Przełożyłam do słoiczka. Dodałam 1 łyżkę octu, wódkę, esencję waniliową, olej.
W misce zmieszałam sypkie składniki.
Połączyłam suche z mokrym. Zmieszałam. Przełożyłam do małej tortownicy.
Piekłam 40 minut w 180 stopniach.
Pyyycha!!!
Smacznego!!!
Rabarbar , rzewień...jak zwał , tak zwał jest pyszny.
OdpowiedzUsuńTo bardzo wdzięczne warzywo owocowe, czy owoc warzywny.
W tej wersji podoba mi się bardzo, muszę o nim pamiętać, już notuję.
:)
OdpowiedzUsuńpysznie