wtorek, 12 marca 2013

Słodzidło, mazidło - daktyle, migdały, pomarańcze.

Strasznie słodkie, aromatyczne. Używam jako "twarożek", dżemik, "słodzik". 
Doskonałe do świeżego pieczywa lub owsianki.

Składniki:

1 opakowanie około 200 g daktyli
sok z 1 i 1/2 pomarańczy
3 łyżki mielonych migdałów (młynek do kawy)
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Daktyle - z lenistwa - z pestkami zalewam sokiem z 1 sporej pomarańczy na noc. 
Rano (przed wyjściem do pracy) wyjmuję pestki i chwilę gotuję w soku, w którym moczyły się owoce.
Odstawiłam do przestygnięcia. 
Po powrocie z pracy - blenduję. Dodaję sok z cytryny, mielone migdały, sok z 1/2 pomarańczy, przyprawy. Mieszam. Gotowe.
Oczywiście można to zrobić szybciej :)))






Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!


Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Co prawda jeszcze nie próbowałam, ale w niczym nie przeszkodziło mi to zakochać się w tym pomyśle;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne, ale w sumie to wygląda jak wielki glutowaty skradający się zza węgła stwór, hahah xDDDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak określiłaś to delikatnie :) Zdjęcia samego bezpostaciowego stwora nie dało się umieścić bo przypominało co innego :D)))

      Usuń
  3. musi być pyszne :) wygląd tego cuda mnie nie odstrasza, sama często robię różne rzeczy, które wyglądają okropnie, ale smak rekompensuje wszelkie straty natury estetycznej ; )))
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...