Cudowna, pachnąca mięciutka długa bułka.
Składniki:
600 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
2,5 dag drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
około 300 ml zsiadłego mleka (lub wody)
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Drożdże, cukier, 3 łyżki mąki, połowę płynu dokładnie zmiksowałam przy użyciu końcówki do ubijania piany.
Odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Wsypałam do miski połowę mąki, wlałam zaczyn i jeszcze przez chwilę miksowałam. Dosypałam resztę mąki i przez chwilę wyrabiałam ręcznie polewając blat i ręce oliwą z oliwek. Podzieliłam ciasto na pół i uformowałam dwie bułki. Odstawiłam znowu w ciepłe miejsce.
Nagrzałam przez 20 minut duże metalowe naczynie z pokrywką w piekarniku na 6 w siedmiostopniowej skali Amiki. ;)))
Niestety nie mam tak długiego garnka żeliwnego. Stalowy garnek musi wystarczyć!
Piekłam 20 minut pod przykryciem i jeszcze 15 po zdjęciu pokrywki.
Buły upiekły się szybciej i mają ładniejszą skórkę niż pieczone bez użycia garnka. Skórka przypiekła się słabiej niż wypieków w żeliwnym garnku.
Środek nieporównywalny (zwłaszcza cieplutki) do żadnej innej buły!
Puchaty, wilgotny, mięciutki!
Ledwo schowałam jedną na śniadanie...
Pyyycha!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz