niedziela, 24 marca 2013

Zupa z pietruszki z chrupiącymi listkami.

Przyjemne zaskoczenie. Od dawna chciałam ją zrobić ale zawsze perspektywa smażenia klusek powodowała, że robiłam coś innego - szybszego. A tu zdziwko! Zupa powstaje naprawdę w ekspresowym tempie a klusek nie trzeba smażyć (jak wcześniej myślałam) po jednym listku :)))

Składniki:

zgodnie z przepisem, który ostro zmodyfikowałam : 40 dag pietruszki, 0,8 l wody ("Dania wegetariańskie"  Wydawnictwo-SBM)

Ja użyłam : 
6 dużych pietruszek
około 2 litrów wody
biały pieprz utarty w moździerzu
1/2 łyżeczki suszonego koperku
3 łyżki mąki pszennej użyłam szymanowską
pęczek natki pietruszki (moja miała duże listki)
olej + masło klarowane (opcjonalnie)

Wykonanie:

Pietruszkę pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam na rozgrzany olej. Smażyłam razem z pieprzem do lekkiego skarmelizowania. Następnie zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. 
Zblendowałam. Porządnie posoliłam, dodałam suszony koperek. 




 Kluseczki:

3 łyżki mąki, trochę wody, szczyptę soli chwilkę miksowałam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego naleśnikowego. Oddzieliłam listki od łodyżek. Listki łyżką wymieszałam z ciastem.
Nakładałam na patelnię na bardzo rozgrzany tłuszcz robiąc w miarę płaskie malutkie placuszki.


 Na desce odsączyłam z tłuszczu.



Kluseczki do zupy wkładałam bezpośrednio przed podaniem.



Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!

Zimowa zupa krem

4 komentarze:

  1. Warto zrobic bo pietruszka ma duzo witamin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować bo ma niecodzienny smak. Dużo daje skarmelizowanie pietruszki. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. To coś dla mnie, ale tylko dla mnie moi domownicy by nie ruszyli. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja sekcja mięsna wcinała z dodatkiem łyżki masła.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...