piątek, 22 marca 2013

Biga acida.


Będzie z niego pyszny włoski chlebek - pagnotta.
Zakwas jakiego do tej pory nie robiłam. Z nutą pomarańczy, aksamitny, na miodzie...
Oj, będzie się działo!!!

Przepis pochodzi z książki "Wypiekanie chleba krok po kroku" Dan Lepard, Richard Whittington.
Posłuży mi do zrobienia chlebka ale już widzę, że będzie idealny do świątecznej baby na zakwasie ;)))


Składniki:

sok z 1 dużej pomarańczy
2 łyżeczki maki pszennej razowej
3 łyżki mąki pszennej wrocławskiej 500
1 łyżka płynnego miodu
pół szklanki przegotowanej wody

dokarmianie:
przegotowana woda
mąka pszenna 500

Wykonanie:


Blenderem zaopatrzonym w końcówkę do ubijania piany na najniższych obrotach ubijałam 2 minuty.
Odstawiłam na 24 godziny.



Już po kilku godzinach roztwór zaczął gadać. Pojawiły się pierwsze bąbelki.
Potem pienił się i rozwarstwiał. Wstrząsałam delikatnie łącząc warstwy.




Przez dwa kolejne dni dokarmiałam go codziennie po łyżce mąki pszennej.

Następnie dodałam 150 g mąki pszennej 500 i 100 ml wody i znowu porządnie zmiksowałam blenderem z nasadką do ubijania piany. Odstawiłam na 4 godziny.


Zakwas napuszył się i urósł. 
Schowałam go na noc do lodówki. Po tym czasie jest gotowy do użycia. 




5 komentarzy:

  1. Ciekawe, czy można zrobić z samej mąki razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko przed nami. Trzeba spróbować! Zauważyłam, że najważniejsza w przypadku tego zakwasu jest temperatura. Musi mu być porządnie ciepło a dodatek miodu jako pożywki załatwi temat. :)))

      Usuń
  2. A będzie przepis na babkę na zakwasie? To nastawię zakwas na mące razowej;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...