Bardzo przyjemna, klasyczna, wilgotna w środku baba. Dodatek miodu nadaje aromatycznej słodyczy.
Składniki:
500 g mąki pszennej 500
1 łyżeczka soli
4 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka płynnego miodu
3 garście rodzynek
około 1 szklanki zsiadłego mleka (innego ulubionego lub wody)
1 łyżka naturalnej esencji waniliowej lub kilka kropli olejku waniliowego
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Wykonanie:
Drożdże, 1 łyżkę cukru, trochę zsiadłego mleka zmiksowałam trzepaczką na najniższych obrotach blenderem z nasadką trzepaczkową. Odstawiłam na chwilę, aż drożdże ruszą.
Wyrobiłam ciasto, przełożyłam do formy i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrobiłam ciasto, przełożyłam do formy i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Piekłam w 180 stopniach około 30 minut.
Jeśli nie chcemy tak ciemnobrązowej skórki można piec w 160 stopniach.
Nie mogłam się zdecydować, którą stroną do góry...
Pyyycha!!!
Polecam!!!
Smacznego!!!
MEGA-puszysta!:) Super!
OdpowiedzUsuńŚwietny prosty przepis:)
Ściskam cieplutko!
Dzięki! Była smaczniutka!... Pozdrawiam!
UsuńZ miodem..jeszcze nie robiłam..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuńTen przepis jest dla mnie - szybki i prosty. Zrobię z tego mini babeczki na święta :)
OdpowiedzUsuńMoże być ciekawie!... Ja babeczek z drożdżowego ciasta raczej nie robię bo nie wiadomo jak wyrosną a mogą za bardzo :) Raczej robię mufinki na cieście z proszkiem lub sodą lub na kruchym. Jeśli się zdecydujesz - daj znać co Ci wyszło! Pozdrawiam!
Usuń