poniedziałek, 18 marca 2013

Baba drożdżowa z rodzynkami na miodzie. Bez jajek.

 

Bardzo przyjemna, klasyczna, wilgotna w środku baba. Dodatek miodu nadaje aromatycznej słodyczy.

Składniki:

500 g mąki pszennej 500 
1 łyżeczka soli
4 dag drożdży
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka płynnego miodu
3 garście rodzynek
około 1 szklanki zsiadłego mleka (innego ulubionego lub wody)
1 łyżka naturalnej esencji waniliowej lub kilka kropli olejku waniliowego 
4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Wykonanie:

Drożdże, 1 łyżkę cukru, trochę zsiadłego mleka zmiksowałam trzepaczką na najniższych obrotach blenderem z nasadką trzepaczkową. Odstawiłam na chwilę, aż drożdże ruszą.
Wyrobiłam ciasto, przełożyłam do formy i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
Piekłam w 180 stopniach około 30 minut. 
Jeśli nie chcemy tak ciemnobrązowej skórki można piec w 160 stopniach.
















Nie mogłam się zdecydować, którą stroną do góry...

Pyyycha!!!

Polecam!!!

Smacznego!!!


Wielkanocne Smaki IIIBabki i babeczki

5 komentarzy:

  1. MEGA-puszysta!:) Super!
    Świetny prosty przepis:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Była smaczniutka!... Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Z miodem..jeszcze nie robiłam..zapraszam do akcji Babki i babeczki..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis jest dla mnie - szybki i prosty. Zrobię z tego mini babeczki na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ciekawie!... Ja babeczek z drożdżowego ciasta raczej nie robię bo nie wiadomo jak wyrosną a mogą za bardzo :) Raczej robię mufinki na cieście z proszkiem lub sodą lub na kruchym. Jeśli się zdecydujesz - daj znać co Ci wyszło! Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...