czwartek, 21 marca 2013

Zakwas na biały barszcz.



Nie mogę sobie przypomnieć jaką zupę przygotowywała moja babcia na święta.
Nie pamiętam z babcinego stołu niczego poza nadzieniem z indyka, borówkami, sernikiem na zimno, mazurkiem. Dań było zawsze dużo więcej.
Mama nie miała talentu do innych zup jak rosół, pomidorówka, flaki.
Chciałabym, żeby moje dzieci zapamiętały świąteczny stół jako niecodzienny.
Właściwie to nie pamiętam już z jakiej okazji babcia robiła barszcz, z jakiej żurek ale i tak jest to ostatni moment, żeby nastawić zakwas na domowy biały barszcz.

Biały barszcz różni się od żurku tym, że jest robiony na mące pszennej.

Składniki:


3 łyżki maki pszennej razowej użyłam z Młyna Wilkanowo
3 łyżki mąki pszennej 500 użyłam gdańskiej z kłoskiem
1 listek laurowy
2 ząbki czosnku
3 ziela angielskie
4 ziarna białego pieprzu
300 ml przegotowanej zimnej wody

 Wykonanie:

Zmieszałam składniki i postawiłam na półeczce w bardzo ciepłym miejscu (na kaloryferze).
Początkowo roztwór pienił się. Dopiero czwartego dnia można było wyczuć lekko kwaśny posmak.





Wyjęłam czosnek, ziele. Zakręciłam słoiczek i schowałam do lodówki obok zakwasu na żurek.
Dopiero po kilku dniach zakwas nabierze mocy.


Smacznego!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...