sobota, 16 marca 2013

Chleb na zakwasie z mielonymi migdałami.


Pyszny, prawdziwy, aromatyczny chlebek. Polecam z mazidłem!

Składniki:

1 kubeczek mąki żytniej 720 użyłam z Młyna Wilkanowo
1/3 kubeczka mąki pełnoziarnistej z orkiszu Gdańskie Młyny ( łącznie okolo 500 g)
1 łyżeczka soli
zakwas żytni
2 garście pestek słonecznika
1 łyżka sezamu
4 łyżki mielonych migdałów (młynek do kawy)
około 1 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Połączyłam składniki. Zamieszałam łyżką. Przełożyłam do formy. Odstawiłam na noc do wyrośnięcia.
Rano upiekłam w 220 stopniach przez 40 minut.




Pyyycha!!!

Smacznego!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...