środa, 27 lutego 2013

Pierogi z kapustą, soczewicą i cebulką.


Tak, tak wreszcie zrobiliśmy pierogi... Od dawna za mną chodziły ale zawsze coś stało na przeszkodzie.
Zwłaszcza, że w sobotę zwykle B nie dopuszcza mnie do kuchni. Najpierw nie miał czasu - to się wkręciłam! Potem sam przejął inicjatywę. Właściwie to zrobił farsz, gotował, zapiekał. Ja tylko wymodziłam ciasto i bawiłam się w wyklejanki.

Ciasto wymyśliłam sobie takie, że nie wysychało, nie lepiło do rąk a dobrze sklejało.

Składniki ciasta:

1/2 kilograma mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
gorąca woda
oliwa z oliwek

Wykonanie ciasta:

3/4 mąki zalałam po trochu, żeby nie przesadzić gorącą wodą z czajnika. Lałam po trochu wrzątek i mieszałam łyżką. Nie za dużo, tyle, żeby cała mąka była mokra. Odstawiłam, aż przestygnie.
Następnie wyrabiałam dodając mąkę. Na koniec wyrabiania dodałam kilka łyżek oliwy. Ciasto stawało się elastyczne. Podlewałam na blat oliwą zamiast podsypywać mąką. Bardzo łatwo ciasto dało się wałkować.

Składniki Farszu:


W równych ilościach po dwie garstki:
ugotowanej kapusty kiszonej
ugotowanej czerwonej soczewicy
pokrojonej w drobną kostkę i usmażonej na oleju cebulki

Przyprawy utarłam w moździerzu: biały pieprz, ziele angielskie, owoc kopru włoskiego, odrobina przyprawy Harrisa.



Szklanką wykroiłam kółeczka. Nakładałam po trochu farszu zaklejałam, układałam na desce obsypanej mąką.





Mężuś wrzucał je na wrzątek i po wypłynięciu wyławiał na talerze. 
Poukładał w naczyniu żaroodpornym, obsypał smażoną cebulką i zapiekł.






Pyyycha!!!

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Pyszne! Narobiłam sobie ochoty na pierogi,z chęcią porwałabym kilka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle wyszło, że do piątku będę kończyć! Mam tydzień spod znaku pieroga ... Prędko nie ugotuję... chyba,że teraz z serem! DDD

      Usuń
  2. łał! wyglądają obłędnie! nie jestem wegetarianką ani weganką, ale na pewno skuszę się i też zrobię :-D tym bardziej, że zostało mi sporo czerwonej soczewicy po robieniu zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Dobre też pieczone bez gotowania. Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...