wtorek, 12 lutego 2013

Maślane bułeczki z makową posypką.

Mniam, mniam bułcie. 

Składniki:

600 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka zsiadłego mleka 
około 1/2 szklanki ciepłej wody
4,7 dag drożdży ( takie dziwne opakowanie)
2 czubate łyżki masła 

mak do posypania

Wykonanie:


Do przesianej mąki dodaję sól. Mieszam. Robię dołek. Kruszę drożdże, wsypuję cukier, dodaję część płynów. Delikatnie mieszam w dołku. 
Kiedy zaczyn ruszy dodaję resztę płynów i stopione masło. Wyrabiam. 
Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. 
Następnie urywam po kawałku ciasta, naciągam na dłoni, składam na pół naciągam, składam. 
Tak uformowane bułeczki lekko przyciskam do maku wysypanego na talerzyk. 
Trzymając kulkę w jednej dłoni, obsypuję nadmiar maku drugą lekko wciskając pozostający mak w bułeczkę. Tak jak lepi się śniegową.pigułę. 
Układam bułeczki na blasze, spryskuję je porządnie wodą ze spryskiwacza, żeby mak jeszcze lepiej przykleił się do bułeczki w czasie wyrastania. 





Ustawiam u wylotu piekarnika albo w naprawdę ciepłym miejscu.
Kiedy podwoją objętość piekę w 200 stopniach około 30 minut - do złotej skórki.








Pyyycha!!!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...