poniedziałek, 18 lutego 2013

Bułeczki pszenne z płatkami i ziarnami.




Jakoś tak się utarło, że w poniedziałek na śniadanie muszą być bułeczki.
W niedzielę bułeczki spokojnie rosną bo nikt ich nie pogania. Wystarczą, aż do wtorku.
Długo zachowują świeżość, więc nie ma strachu :)))

Składniki:

700 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1,5 łyżeczki soli
4,2 dag drożdży ( takie dziwne opakowanie - może być 5 dag 1/2 opakowania 10 dag )
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki sezamu
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
około 1,5 - prawie 2 szklanki dowolnego mleka lub wody
3 łyżki rozpuszczonego masła lub oliwy z oliwek

Wykonanie:

Przesiałam mąkę i dodałam sól, płatki, ziarna. Wymieszałam. Zrobiłam dołek. Wsypałam do niego cukier, pokruszone drożdże. Wlałam do dołka część płynu. Lekko wymieszałam. Odstawiłam, żeby drożdże ruszyły.
Dodałam pozostały płyn, wyrobiłam dodając tłuszcz.
Odstawiłam na 20 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie urywałam po kawałku ciasta, formowałam bułeczki. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekłam w 220 stopniach do złotej skórki.








Pyyycha!!!

Polecam!!!

1 komentarz:

  1. ciepłe bułeczki i poniedziałek nie jest taki zły ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...