Po cichutku, zanim jeszcze budząc się B mógłby pomyśleć o kawie już w całym domku pachniało świeżym chlebkiem.
Przygotowane ciasto wieczorem, wystarczy wstawić do piekarnika. Żaden wysiłek a ile radości!
Bezszelestnie! :)))
Składniki:
500 g mąki: zmieszam 300-350 g żytnią 750 Młyn Wilkanowo z pełnoziarnistą mąką z orkiszu Gdańskie Młyny
1,5 łyżeczki soli
zakwas żytni - 4 łyżki
około 1,5 szklanki wody
po 2 garście płatków żytnich, sezamu i pestek słonecznika
Wykonanie:
Wymieszałam łyżką suche składniki z zakwasem. Wlałam wodę, wymerdałam łyżką. Przełożyłam do foremki. Spryskałam porządnie wodą ze spryskiwacza. Przykryłam, żeby nie wyschło. Odstawiłam na noc.
Przez 20 minut nagrzałam piekarnik. Piekłam około 40 minut w 220 stopniach.
Moje sobotnie śniadaniowe wypieki:
Pyyycha!!!
Smacznego!!!
Też piekę chlebek...ale takiego jeszcze nie robiłam. Na pewno skorzystam:)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia:)
Super przepis, ja rowniez pieke, wiec chetnie kiedys skorzystam z tego przepisu. Dalas dosc malo zakwasu, fajnie wyszedl:-) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń