Nawet kolor mają bardzo apetyczny!
Aromat wędzonej papryki bardzo delikatny ale nadaje charakter bułeczce.
Bardzo smaczne!
Składniki:
400 g mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka soli
1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
1/2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżka = 1/2 słoiczka pesto pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
około 1 szklanki wody
10 listków bazylii
2 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich (Lidl)
Wykonanie:
Przesiałam mąkę, wymieszałam składniki, wyrobiłam ciasto dodając olej z orzechów.
Odstawiłam na 20 minut na kuchni do wyrośnięcia.
Potem odrywałam po kawałku ciasta rozciągałam na dłoni, składałam na pół, rozciągałam, składałam.
Tak uformowane bułeczki ułożyłam na blasze i odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam w 200 stopniach 25 minut do czerwonawej skórki.
Pyyycha!!!
Smacznego!!!
Śliczne, takie złote, aż nabrałam ochoty, żeby sobie takie upiec :-)
OdpowiedzUsuń