niedziela, 24 lutego 2013

Chlebek żytnio-orkiszowy z ziarnami na zakwasie.







Po cichutku, zanim jeszcze budząc się B mógłby pomyśleć o kawie już w całym domku pachniało świeżym chlebkiem.
Przygotowane ciasto wieczorem, wystarczy wstawić do piekarnika. Żaden wysiłek a ile radości!
Bezszelestnie! :)))

Składniki:

500 g mąki: zmieszam 300-350 g żytnią 750 Młyn Wilkanowo z pełnoziarnistą mąką z orkiszu Gdańskie Młyny
1,5 łyżeczki soli
zakwas żytni - 4 łyżki
około 1,5 szklanki wody
po 2 garście płatków żytnich, sezamu i pestek słonecznika

Wykonanie:

Wymieszałam łyżką suche składniki z zakwasem. Wlałam wodę, wymerdałam łyżką. Przełożyłam do foremki. Spryskałam porządnie wodą ze spryskiwacza. Przykryłam, żeby nie wyschło. Odstawiłam na noc.




Przez 20 minut nagrzałam piekarnik. Piekłam około 40 minut w 220 stopniach.




Moje sobotnie śniadaniowe wypieki:



Pyyycha!!!

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Też piekę chlebek...ale takiego jeszcze nie robiłam. Na pewno skorzystam:)
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, ja rowniez pieke, wiec chetnie kiedys skorzystam z tego przepisu. Dalas dosc malo zakwasu, fajnie wyszedl:-) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...