środa, 1 października 2014

Jesienny chłodnik - sałatka dla urody :)


Uwielbiam makaron z cukinii!!!
Polecam spróbować każdemu, kto nie miał dotąd okazji lub odwagi :)))
Wszystkie warzywa pochodzą z mojego ogródka.
Może kiedyś i avocado... :)))
Zakochałam się w nim i najchętniej dodawałabym do każdej potrawy!
Jest idealne na słono i na słodko, jako zagęstnik, wypełniacz.
Odkryłam również, że pomaga mi przy podrażnionym gardle - to pewnie zasługa dużej zawartości oleju.

Składniki:

1 cukinia
1/2 awokado
5 średnich pomidorów
2 ostre papryczki
2 szalotki
2 garście natki pietruszki
2 liście jarmużu
2 garście pestek słonecznika
3 kwiaty dyni lub kabaczka
sól,

Biały sos:

200 ml mleka sojowego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (w wersji light - niekoniecznie:)
2 - 3 łyżki octu
sól, sporo pieprzu
czubata łyżka suszonej bazylii

Wykonanie:

Wszystko kroimy drobno i drobniutko, no może pomidory tylko zgrubnie a cukinię skrobaczką do warzyw w paski - na makaron.
Najsmaczniejsze danie powstanie jeśli wszystko troszkę się "przegryzie".

Sos powstaje przez zblendowanie składników lub zmiksowanie. Troszkę zgęstnieje odstawiony do lodówki. Nie trzeba się przejmować jeśli jest zbyt rzadki.





Smacznego!!!

Czas na awokado Odchudzanie na weganieOrganizator: kikimora

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...