Uwielbiam makaron z cukinii!!!
Polecam spróbować każdemu, kto nie miał dotąd okazji lub odwagi :)))
Wszystkie warzywa pochodzą z mojego ogródka.
Może kiedyś i avocado... :)))
Zakochałam się w nim i najchętniej dodawałabym do każdej potrawy!
Jest idealne na słono i na słodko, jako zagęstnik, wypełniacz.
Odkryłam również, że pomaga mi przy podrażnionym gardle - to pewnie zasługa dużej zawartości oleju.
Składniki:
1 cukinia
1/2 awokado
5 średnich pomidorów
2 ostre papryczki
2 szalotki
2 garście natki pietruszki
2 liście jarmużu
2 garście pestek słonecznika
3 kwiaty dyni lub kabaczka
sól,
Biały sos:
200 ml mleka sojowego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (w wersji light - niekoniecznie:)
2 - 3 łyżki octu
sól, sporo pieprzu
czubata łyżka suszonej bazylii
Wykonanie:
Wszystko kroimy drobno i drobniutko, no może pomidory tylko zgrubnie a cukinię skrobaczką do warzyw w paski - na makaron.
Najsmaczniejsze danie powstanie jeśli wszystko troszkę się "przegryzie".
Sos powstaje przez zblendowanie składników lub zmiksowanie. Troszkę zgęstnieje odstawiony do lodówki. Nie trzeba się przejmować jeśli jest zbyt rzadki.
Smacznego!!!
Organizator: kikimora
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz